DIABETES SPREEKUUR    (SUIKERZIEKTE)

Er wordt bij ons een diabetes-spreekuur gehouden voor mensen die in onze praktijk bekend zijn met diabetes. 
Dat is belangrijk omdat diabetes een ziekte is die ongemerkt schade kan toebrengen in het lichaam. Wanneer hier goed op gelet wordt kan dit hopelijk voorkomen worden.

Voor algemene informatie over wat diabetes is, klik hier.

Zie onder andere ook op www.diabetesfonds.nl , of de NHG-patiëntenbrief.

Veel informatie vindt u op www.thuisarts.nl


Als iemand op ons diabetes-spreekuur gecontroleerd wordt betekent dat:
- elke 3 maanden bloedonderzoek 
- elke 3 maanden een afspraak in onze praktijk voor verdere controles, voor overleg en voor informatie, eventueel voor veranderingen in de medicatie.

Drie keer per jaar worden deze controles door de praktijkondersteuner (POH) gedaan, die daarna met de arts overlegt. De vierde keer in het jaar is het diabetes-spreekuur bij de huisarts zelf. 


Op het diabetes-spreekuur wordt ook besproken of de patient afspraken bij andere zorgverleners zou moeten maken. De ogen moeten gecontroleerd worden door de oogarts; advies van een diëtiste is belangrijk om te helpen eten aan te passen; de voeten kunnen door een pedicure gecontroleerd worden.

Omdat wij diabetes binnen een “ketenzorg”-systeem behandelen, worden bloedonderzoek, bezoek aan de diëtiste en pedicure en de oogcontrole vergoed door uw verzekeraar.

Er is ook de mogelijkheid voor mensen met diabetes om mee te doen aan een begeleid beweegprogramma, omdat lichaamsbeweging goed is voor deze ziekte.


De POH geeft ook informatie over hoe moslims met suikerziekte kunnen omgaan tijdens de Ramadan, wanneer de tijden van eten erg anders zijn.


Mensen met suikerziekte komen ook in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik. Zij krijgen daar een uitnodiging voor thuisgestuurd.